Mannen bij de paarden

Elke sessie bij de paarden is anders. En toch valt me iets op, al probeer ik mij verre van hokjesdenken te houden. Het lijken juist mannen te zijn die veel baat hebben bij weinig woorden en op een nuchtere manier voelen. De energie van de paarden levert iedereen wat anders op en de uitkomst verrast me telkens weer.
IMG 4064 1

Mannen bij de paarden

Niet alleen weinig woorden en op een nuchtere manier voelen werken helend. De paarden zijn zo in het moment, ik hoor vaak dat deze pure aanwezigheid ontspannend werkt en het bevrijdende gevoel geeft van even niets hoeven presteren. Vanuit de ontspanning kan er meer worden gevoeld: ratio en intuïtie vinden elkaar en ook emoties vinden hun weg makkelijker naar buiten. Een paardencoaching of familieopstelling kan zo een heel doeltreffende werking hebben. Iemand in kwetsbaarheid bij de paarden ontmoeten is voor mij altijd heel bijzonder, iedere keer weer. Tijdens sessies met mannen schieten deze woorden dan ook vaak even door m'n hoofd:

Met mannen moet je zacht zijn,
zachter dan met vrouwen.
Zachter dan je geduld wel haast kan houden.
Zachter dan je ooit voor mogelijk hield,
of hebt gehouden.

Zachter dan ze ooit toe zullen geven,
want hun kwetsbaarheid ligt opgevouwen.
Zwaarbewaakt achter gewapend glas,
begraven onder harde woorden.

Niet mogen huilen,
niet bang mogen zijn,
en vooral niet boos,
laat staan woedend.

Wereldwijd sterven de meeste mannen aan een hartaanval,
doordat ze het niet meer gebruiken.

Een man in z'n hart helpen,
is de wereld verzachten.

Dus doe zachtjes.
Zo zachtjes als je op kunt brengen.
Juíst met een man.


*Verkorte versie uit een oorspronkelijk gedicht van Ellen den Hollander.

Ontmoeting met de paarden

Paardenzacht verzorgt helende ontmoetingen tussen mens en paard in de vorm van persoonlijke coachings, familieopstellingen, ceremonies en workshops voor het bedrijfsleven. Als je aandacht wordt getrokken door paarden of paardencoaching, mag je er op vertrouwen dat dit jou op dit moment in je leven iets kan brengen. Volg je gevoel en wees welkom. Klik hier voor de agenda of neem contact met mij op.