Jouw enige eigen plek

Jouw enige eigen plek in het leven. Weet jij die in te nemen of dwing jij jezelf in allerlei onnatuurlijke bochten? In een kudde paarden ervaar je hoe je om de enige echte plek die er voor jou is in te nemen.
Pexels tatiana 614521

Hoe zorg jij voor een 'veilige positie'?

Wat doe jij zodra je je in een groep belandt? In je gezin, met collega's, je liefdesrelatie, de vriendengroep, op de sportclub, een training of cursus met onbekenden?

We hebben onszelf van alles aangeleerd om een veilige positie te verwerven. Om ons verbonden te voelen met de anderen, niet buiten de boot te vallen. De een probeert indruk te maken met avontuurlijke anekdotes of grappen, wel of niet ten koste van anderen. De ander neemt afstand en houdt zo het overzicht. De pleaser maakt het de ander naar z'n zin, de muurbloem legt het initiatief buiten zichzelf. Sommigen creëren veiligheid en verbinding door over anderen te praten, weer iemand anders praat vooral over zichzelf. Wat je ook doet; het is menselijk.

Wat ook menselijk is, is het aanbrengen van organisatie en hiërarchie in een groep mensen. Duidelijkheid over rollen en verantwoordelijkheden schept veiligheid. Het geeft je een positie in de groep. Echter, deze positie en welk gedrag we daarbij vinden horen, sluit niet altijd aan bij ons authentieke zelf. Jezelf in allerlei bochten wringen om in een rol te passen, kan veel energie kosten. Het kan je ook het gevoel geven dat je vervreemdt van jezelf.

Ikzelf ken dat gevoel heel goed. De leegte en inauthenticiteit de ik ooit ervoer, was de reden dat ik de switch maakte van een zakelijke carrière als marketingondernemer naar werk met mensen. Ik hoef niet meer 'hard te werken', mijn aanwezigheid en mezelf zijn is genoeg. Simpelweg omdat dit past bij wie ik voel dat ik werkelijk ben.

Be weird. Be Random. Be who you are. Because you never know who could love the person you hide.

Paarden: authentieke plek volgens ordening

Paarden doen het heel anders met veiligheid in een groep. Ze volgen hun instinct als kudde- en vluchtdieren. Ze werken samen, ze weten nog dat ze zonder elkaar niets zijn (en onveilig). Een kudde paarden organiseert zichzelf vanuit een natuurlijke ordening: ieder paard krijgt een plek waar hij het beste tot z’n recht komt. Voor het belang van de kudde en daarmee indirect ook voor het eigen belang. De een staat op de uitkijk, de ander beschermt, weer eentje verkent en er is er een die weet het best waar het voedzame eten te vinden is. De ordening zoals paarden dat doen kent geen hiërarchie zoals mensen dat kennen, het zet je op je enige echte authentieke plek. Een positie die natuurlijk voelt, geen moeite kost en bijdraagt aan het grotere geheel.

Het mooie is, mensen zijn eigenlijk ook kuddedieren met elk hun eigen authentieke plek. We zijn alleen vergeten hoe het werkt. En vooral: hoe prettig dat is. Bijna niemand stond in z’n eerste echte kudde - het gezin van herkomst - op z’n eigen authentieke plek. Je staat daarom niet volledig in je kracht. Een paardencoaching of een familieopstelling met paarden en menselijke representanten spiegelt jou wie je werkelijk bent, welke onbewuste patronen jou hiervan weghouden en helpt je om die doorbreken.

Huper by joshua earle p8g VN Ns Ww4 unsplash

Ontmoeting met de paarden

Paardenzacht verzorgt helende ontmoetingen tussen mens en paard in de vorm van persoonlijke coachings, familieopstellingen, ceremonies en workshops voor het bedrijfsleven. Als je aandacht wordt getrokken door paarden of paardencoaching, mag je er op vertrouwen dat dit jou op dit moment in je leven iets kan brengen. Volg je gevoel en wees welkom. Klik hier voor de agenda of neem contact met mij op.